Idioter på gymmet :)


Låner denne fra siden til Eirik Sandvik: http://www.sandvikstraining.com , ganske enkelt fordi jeg ikke kunne sagt det bedre selv, om jeg prøvde aldri så mye 🙂

Et gjensyn med “Idioter På Gymmet” – serien som gjorde en del folk rimelig “pissed off”

February 12, 2010 by Eirik Sandvik
Filed under Artikler og tips

14 Comments

Etter jeg skrev artikkelserien ”Et nytt perspektiv” føler jeg at mange faktisk fikk et nytt perspektiv på en del ting som så mange overser til stadighet. Det var tydelig at serien ble godt mottatt og det gleder meg stort, men så har det seg slik at det nok en gang dukket opp en temmelig oppsiktsvekkende sak da jeg trente i dag. Dette samt et par andre hendelser har fått meg til å koke opp en ny kasserolle med varmt vann for å slenge oppi et par nye idiotiske påfunn på gymmet. Det er ikke lenger snakk om et nytt perspektiv, men idioter på gymmet!

Idiot nummer 1 – ”Jeg tror jeg kan alt” (men kan ikke en dritt)

Okay, for å gå rett på sak, her er greia. Jeg kjører øvelsen rygghev (en øvelse også kalt hyperextension, men man skal ikke overdrive ekstensjonen her, så navnet suger egentlig), en øvelse jeg bruker veldig sjelden og ikke er noen spesiell fan av, men siden man trenger variasjon i treninga, så rettferdiggjør jeg dette valget av en støtteøvelse, som er ”helt grei”. Så jeg kjører øvelsen med nøytral rygg gjennom hele bevegelsesområdet, som man skal gjøre og kjenner rumpa jobbe som den skal (øvelsen kan tross alt manipuleres så det blir en hofteøvelse – and I like that). Så har det seg slik at det er et par damer ved siden av som også gjør denne øvelsen, eller de prøver, men de gjør det feil, altså med en masse fleksjon hele veien. Så har det seg også slik at disse damene tydeligvis rister på hue av meg og sier noe om at jeg kommer til å få ryggskader av utførelsen min. Dette er noe jeg ikke får med meg før etterpå og det var sikkert like greit av ulike årsaker.

And now, my rage!!!! (og nå, mitt raseri – på norsk)

Hvorfor i satans h.. skal middelaldrende kvinner med NULL kunnskap kommentere hva andre gjør på gymmet? En ting er at de så til de grader bør være mer oppmerksom på sin egen fremtreden på gymmet, både med tanke på estetikk og ikke minst teknisk kompetanse. Dere var sikkert veldig populære på ungdomsskolen og da var det også greit (mer korrekt sagt, obligatorisk) å viske og tiske bak andres rygg, men nå har dere vokst mine kjære damer. Problemet er ikke at dere ikke vokste fysisk. Nei – DET skal jaggu meg være sagt, men den mentale utviklingen var det verre med. En annen ting er at de faktisk bør trene når de dukker opp på treningssenteret, et tema jeg var så vidt var innom i ”et nytt perspektiv”, og ikke bare sose rundt med rosa vekter og kjøre; ”jeg presser sammen beina mine øvelsen og se nå presser jeg beina ut igjen øvelsen” (en-mentalt-tilbakestående-skulle-vært-bannlyst-fra-alle-treninssentre-øvelse) og annet tullball som faller innen samme kategori.

Nå har det seg faktisk slik at det finns folk som dedikerer livet sitt til kunnskap om ryggraden og hvordan den skal behandles for å unngå skader og ikke minst hva som faktisk påfører ryggen ulike skader. Stuart McGill er per dags dato verdens fremste ekspert innen dette feltet og etter å ha lest hans verker, samt hva ALLE dyktige internasjonale coacher har å si om emnet om fleksjon i korsryggen og ikke minst min egen dedikasjon til treningsvitenskapen, er slike totalt ukorrekte kommentarer fra mentalt tilbakestående folk rett og slett uhørt, fornærmende og ikke minst et godt grunnlag for å kalle dem nettopp hva artikkelen handler om – idioter på gymmet!

Det har seg faktisk slik at typiske øvelser som rygghev utført med fleksjon i korsryggen innehar en stor skaderisiko. Jeg siterer McGill fra boka ”Ultimate Back Fitness and Performance”:

”As full flexion is approached, the passive tissue rapidly take over moment production, relieving the muscles of this role and accounting for their myoelectric silence”

“The extensor moment with full lumbar flexion was 171 N.m producing 3145 N of compression and 954 N of anterior shear. When the lumbar spine was in the more neutral posture, a similar extensor moment of 170 N.m produced 3490 N of compression and 269N of shear (substantially less then when the spine was flexed)”.

“We found that repeated flexion motion under simultaneous compressive loading was the easiest way to ensure herniation. In fact, it turned out that the number of cycles of flexion motion were more important than the actual magnitude of compressive load”

Tygg litt på dette du og se om du ikke velger å endre de latterlige kommentarene dine når du velger å spytte ut igjen!

Det er dokumentert og common sense at KORSRYGGEN IKKE SKAL KRUMMES!!!

Hvorfor har godt over halvparten av befolkningen ryggplager? Kanskje det har en sammenheng med at vi kjører med krum rygg, sitter foran pc`n med krum rygg, ser på tv med krum rygg, leser med krum rygg, knyter skolissa med krum rygg, osv? Dette er ting som er opplest og vedtatt at er ugunstig for ryggen, men det å TRENE med fleksjon i korsryggen, DET er helt greit det (sagt med en overentusiastisk jovial stemme).

Ja, vi får se da – om ryggehev med fleksjon forebygger ryggplager hos retardene eller rett og slett fremprovoserer dem.

Idiot nummer 2 – ”Jeg tror jeg eier verden” (men er også tilbakestående)

Dette er personen som rett og slett ikke eier respekt for andre, grunnleggende oppdragelse, kjennskap til samfunnskutymer og ikke minst gym-etikette.

Jeg står og tøyer litt ved siden av powerracken mellom skulderpressettene for å effektivisere treningen og ikke minst fordi man faktisk trenger litt pause når man løfter mer enn bare stanga. Plutselig kommer det bare to karer (som faktisk ser veldig merkelige ut, så jeg skjønte at noe var på ferde), tar ned stanga og begynner å kjøre strake markløft (noe det ikke var da korsryggen lignet på en skrekkslagen katt) før jeg i det hele tatt får sagt noe som helst. Jeg blir litt sjokka et par sekunder og sier deretter til dem at det er vanlig å spørre om det faktisk er noen som bruker vektene, eller i det minste å høre om det er ledig, men neida – disse karene bare fortsetter selv om jeg sier ifra at jeg faktisk holdt på der. Hva f.. er det med folk? Når man sier ifra med en rolig og imøtekommende tone at man bruker utstyret så må man da ta til vettet og vente på tur (evnt. kjøre i mellom)?

Nei, jeg vet ikke hva som går av slike folk, men at det finns flere enn disse er det ingen tvil om. Her om dagen kjørte jeg to øvelser med kort pause i mellom og mens jeg holdt på frem og tilbake mellom disse to (jeg stod så å si oppå utstyret jeg brukte) så kom det bare en kar og tok det fra meg uten å i det hele tatt spørre om noen brukte det!

Man skal spørre om noe er ledig, spørre om noen bruker ting og i det minste inneha et minimum med oppdragelse når man trener på et senter med mange folk. Man eier ikke alt til enhver tid selv om man betaler for å trene et sted.

En annen situasjon som til stadighet irriterer så det renner av, er episodene hvor det absolutt er nødt til å være en eller annen kødd som kjører uendelige sett med bicepscurl i powerracken og viser null interesse for å kunne dele på stanga (nei, ikke DEN stanga). Hallo liksom?? Powerracken skal brukes til annet enn slikt idioti!

Kort sagt

Det finns for mange idioter på gymmet. Gjør ditt for at du ikke blir en av dem!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s